Bliv klar til livet efter studiet

Det kan være en økonomisk udfordring at være studerende på en videregående uddannelse og udelukkende have SU til rådighed som månedlig indkomst. For mange betyder det, at der udbetales omtrent 5.300 kr. hver måned på Nemkontoen, hvoraf typisk min. 4.000 går til husleje, forsikringer, telefonabonnementer, internet og andre øvrige faste udgifter. Dette efterlader ikke meget luft i budgettet til at kunne tage på café eller i det hele taget få madbudgettet til at køre rundt.

En ekstra indkomst giver luft i budgettet

Der er mange forskellige bud på, hvordan man bedst muligt løser den økonomiske udfordring, som ligger i at være studerende. Rigtig mange vælger at få et studiejob, hvilket typisk betyder 1.000-3.000 kr. ekstra hver måned – noget som luner i enhver studerendes budget. Dette gør det muligt at købe flotte langærmede kjoler til diverse studiefester, når dette er nødvendigt. Det gør det samtidig muligt at deltage i flere sociale arrangementer, som f.eks. restaurant- eller cafébesøg, som er en del af studielivet og storbyskulturen.

Andre vælger i stedet at optage et studielån. Her er det muligt at låne op til 3.000 kr. hver måned. Det smarte ved dette er, at renten er enormt lav, mens det først er nødvendigt at starte afbetalingen ét år efter endt uddannelse. Med et studielån, behøver du ikke at være misundelig, når dine studiekammerater har købt nyt lækkert tøj. Du kan lettere selv købe det perfekte outfit med lidt ekstra på bankkontoen hver måned. Du kan f.eks. læse en guide til den helt rigtige lange nederdel på langenederdele.dk.

Gør livet lettest for dig selv

For så vidt det er muligt, er det dog en fordel efter studiet, når man ikke har optaget et studielån under uddannelse. Det betyder som minimum, at man går livet efter studiet i møde uden gæld til trods for, at man eventuelt har brugt det meste af sin opsparing. Opsparingen kan du dog relativt hurtigt få stablet på benene igen, når du får en fast månedlig indkomst.

Meld dig ind i en A-kasse, mens du er studerende

Det er ikke alle, som er lige hurtige til at få et fast arbejde efter endt uddannelse. Alt efter uddannelse mv., går flere arbejdsløse i helt op til et år. Det er derfor helt essentielt, at du bliver medlem af en A-kasse, så du kan få udbetalt dagpenge i månederne mellem endt uddannelse og nyt job. MA A-kasse er forkortelsen for Magistrenes A-kasse. Den er egentligt oprettet til humanister og scient’er, men optager alle. Det smarte ved denne A-kasse er, at det er gratis at være medlem, så længe at man er studerende. Se yderlige fordele ved at have MA A-kasse her.

Når du melder dig ind i en A-kasse, mens du er studerende, sikrer du dig samtidig, at du kan få udbetalt dagpenge den første måned efter, at du ikke længere modtager SU. Du sikrer dermed, at du ikke bliver ”fanget” i en karensperiode, der betyder, at du måske skal vente 2-3 måneder med at få udbetalt dine første dagpenge.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*