Kan grøn stær behandles med en alternativ behandlingsform?

dame m briller

Grøn stær er en alvorlig øjensygdom, der kan koste dig synet. Lidelsen opstår når væsken i øjeæblet ikke kan drænes væk så meget som nødvendigt. Øjeæblet er fyldt med tårelignende væske. Men denne væske skal hele tiden udskiftes og det kræver både et tilløb og et afløb.

Grøn stær opstår når afløbet af en eller anden årsag er tilstoppet. Så bliver der stadig tilføjet ny væske, men den gamle kan ikke drænes væk. Derved stiger trykket i øjet, hvilket kan få alvorlige konsekvenser.

Symptomer på grøn stær er en misfarvning af øjet. Øjet bliver derved opakt, altså mælkeagtigt. Synet bliver forværret. I ekstreme tilfælde kan øjet blive så godt som uigennemsigtigt. Uigennemsigtigt er også hvad det medicinske navn for grøn stær betyder: glaucoma, som er et græsk ord.

Den voldsomme og den snigende grønne stær

Der eksisterer to former: akut grøn stær og kronisk grøn stær. Akut grøn stær opstår som navnet antyder, akut. Dvs. ganske pludseligt og uforventet. Akut glaucoma skyldes en spontan blokering af øjets dræn kanalerne. Trykket som dannes derpå i øjet kan virke meget voldsomt og smertefuld.

Der findes operativ behandling for akut glaucoma, hvor kanalerne renses. Alternativ behandling for akut grøn stær går som regel for langsom til at være effektiv. Men den kan hjælpe i ventetiden på en operation.

Værre er den kroniske glaucoma, som kommer snigende. Du kan have kronisk grøn stær i længere tid, uden at vide det. Her er kanalerne ikke komplet tilstoppet og trykket i øjet stiger langsomt. Det kan også stabilisere sig på et for højt niveau.

Kronisk grøn stær er, som alle kroniske lidelser, meget sværere at behandle. Den er også svær at diagnosticere. Allerede en trykstigning der er så minimal at den næsten ikke kan måles, kan være problematisk.

Alternativ behandling mod grøn stær har lange traditioner

Grøn stær rammer stort set kun folk over 40, og bliver hyppigere med tiltagende alder. Der findes også en medfødt grøn stær, men den er meget sjælden. Årsagerne er uvisse, men forhøjet blodtryk er i hvert fald en af dem.

Ubehandlet glaucoma vil oftest føre til blindhed og permanente skader på synsnerven.

Der findes både medicinske og alternative behandlinger mod grøn stær. De medicinske behandlinger består af:

  • Øjendråber – som nedsætter dannelse af ny væske og derved trykket i øjet
  • Tabletter – samme virkning, men intern
  • Laserbehandling og kirurgi – udrensning af afløbskanalerne

Alternativ behandling mod grøn stær har været kendt i årtusinder. Den mest succesfulde alternative behandling af grøn stær er cannabis.

Cannabis sænker trykket i øjet

Cannabis har en veldokumenteret tryksænkende virkning på øjet. Det er den samme virkning som du får med medicinske præparater, men uden ubehagelige bivirkninger.

Alle cannabis produkter har denne effekt. Både hash, marihuana, men også den harmløse, ikke-euforiserende CDB olie.

Den tryksænkende virkning skyldes cannabinoider. Det er stoffer som forekommer i alle cannabis varianter, både cannabis indica og cannabis sativa. Cannabis sativa er den europæiske variant af cannabis. Den er udmærket til at lave reb med, men nytteløs til at blive høj af. Cannabis sativa indeholder nemlig intet, eller kun minimale mængder af THC, som er det psykoaktive stof i hash.

CDB olie kan derfor lovligt købes overalt i Europa, også i Danmark. Den er særdeles velegnet til alternativ behandling af grøn stær, fordi den også har en blodtrykssænkende virkning.

Forhøjet blodtryk er en af de kendte årsager til grøn stær.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*