Kunsten at vaske sit tøj

Mange kender til og husker tilbage på den første gang de flyttede hjemmefra. Væk fra mor og far, det dejligt trygge hjem, hvor man fik alting serveret, for nu endelig at stå i den dejlige, men også krævende selvstændighed. Lige pludselig er der bogstavelig talt ”ingen kære mor” og man må selv klare det hele. Man opdager hurtigt konsekvenserne, hvis man ikke får styr på det hele. Man må selv klare madlavningen, rengøringen og ikke mindst ens vasketøj. Selvfølgelig er der også nogen, der i nogle år ekstra kommer hjem med store poser vasketøj som ”gaver” til mor, men de fleste er nødt til at lære at klare den sure pligt selv. Men med disse pligter kommer også den dejlige følelse af at være blevet voksen og kunne klare sig selv og den er ikke så dårlig.

Hvordan skal det gribes an

De fleste er sikkert startet med en billig vaskemaskine. Det kan man også sagtens klare sig og man gør det måske stadig. Få har måske været så privilegerede at have en vaskemaskine i selve den lejlighed de flytter ind i, men mange har, som boende i deres første lejlighed eller på kollegie, måtte stifte bekendtskab med et form for fælles vaskeri med en masse fællesmaskiner. Hertil skal der bruges mønter, vaskepoletter, vaske kort eller andet.

Man må som nybegynder lære sig vaskespillets regler og vaskemaskinen at kende. Det kan være en god idé at spørge ens forældre, mor eller far til råds inden man kaster ud i det. Der er jo mange ting at tage hensyn til når man skal vaske tøj i en vaskemaskine. F.eks. skal man først beslutte hvilket program man skal vælge til sit tøj og hvor mange grader det skal vaskes ved. Dette kræver at man i forvejen har sat sig ind i det og også har brugt tid på at sortere sit tøj i forskellige bunker og kategorier som passer sammen til de forskellige former for vaske. Det nytter ikke noget at vaske tøj på forkerte grader, så krymper det eller går i stykker og man har fejlet i en af sine huslige pligter og det føles ikke rart. Man skal også tage hensyn til tøjets forskellige farver. Nogle deler op i farvet og hvidt og andre er mere fanatiske og laver adskillige farveinddelinger, dette er forskelligt fra person til person. Men man skal i hvert fald passe på med at blande hvidt med farver, da det hvide tøj ellers kan blive misfarvet. Så brug din billige vaskemaskine med omhu.

Først vask så tørring

Efter en succesfuld vask skal man have tørret tøjet. Her har man valget mellem at bruge en tørretumbler eller et tøjstativ. Det går selvfølgelig hurtigere med en tørretumbler og tøjet kommer ud dejlig varmt. Man skal dog være opmærksom på at blive tøjet tørret for lang tid, så kan man risikere at det krymper ligesom ved for meget varme i vaskemaskinen. Med et tørrestativ er man på den sikre side, men det tager sin tid.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*